Tag Archive: shop drawing

Cartersville Facade

Facade Showing Mural of Historic Cartersville, GA on Aluminum Panels Mounted on an Old Warehouse.

Client: SECO Architectural Products

Location: One Johnson Street, Cartersville, GA

This project was to design the support of a facade to be placed over an old warehouse in Cartersville, GA with a mural showing scenes of Historic Cartervsville, GA.  This project involved the structural design of the aluminum structure behind the facade that mounts it on an old brick textile mill warehouse.  We designed it using aluminum tubes mounted to the building and had to come up with a system of securely bolting it to the existing building and designing a parapet to take the top portion of the facade.  The facade had to be designed to resist wind loads that would try to pull it loose from the building, and keep the parapet it formed at the top from deflecting.

Facade Showing Mural of Historic Cartersville, GA on Aluminum Panels Mounted on an Old Warehouse.

Wayne Clough Undergraduate Learning Commons

The Wayne Clough Undergraduate Commons Building at a Distance - Note the Penthouse at the Top

Architectural panels used as screening for the mechanical penthouse.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

G

Client: Georgia Tech/SECO Architectural Products

On this project, we designed the structure to support the architectural panels on the penthouse.  This design included the steel supports, the welds, and the anchor bolts.

We had to design anchor bolts for the posts in part of the penthouse - this was difficult because the concrete was not thick enough to allow deep embedment.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In the photo on the above, we are looking at the posts used to support the screens around mechanical units on the penthouse.  The top had to stay open to allow crane access, and the slab was of limited thickness – worse, it was a post tensioned slab, so we had to be careful with penetrations.  We designed post installed anchor bolts and the kickers that you see to allow this to work with the imposed windloads (which were very high due to the height of the building.

This is a typical post support in the enclosed penthouse - it is pinned to allow rotation of the post.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The Wayne Clough Undergraduate Commons Building at a Distance - Note the Penthouse at the Top